Tu jesteś: Kanone.pl | Poradnik prawny online  »  Prawo gospodarcze i handlowe  »  Procedury prawne przy imporcie produktów spożywczych spoza UE

Procedury prawne przy imporcie produktów spożywczych spoza UE

Procedury prawne przy imporcie produktów spożywczych spoza UE

Sprawdź, o czym musisz pamiętać, jeśli Twój biznes związany jest z importem spoza Unii Europejskiej.

Założenie działalności gospodarczej w przypadku działania w branży kosmetycznej lub spożywczej, która dotyczy sprowadzania produktów spoza krajów należących do UE, wymaga zgłoszenia takiej działalności do Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jeśli działalność będzie dotyczyła importowania produktów pochodzenia zwierzęcego zarówno w zakresie przetwórstwa, jak i obrotu, konieczne jest zgłoszenie działalności do Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.

 

Import spoza krajów UE produktów niezwierzęcych

Decydując się na realizowanie importu żywności z państw nienależących do Unii Europejskiej, trzeba liczyć się z koniecznością pozytywnego przejścia kontroli sanitarnej. Taka kontrola jest przeprowadzana w punktach przekraczania granicy danego państwa. Kontrole realizowane w ten sposób dotyczą żywności pochodzenia niezwierzęcego.

 

Import owoców oraz warzyw

Importowanie owoców oraz warzyw wymaga realizowania granicznej kontroli sanitarnej, która przeprowadzana jest w momencie, gdy są one wwożone z państw trzecich na teren UE. Nadzorowane są między innymi produkty świeże, suszone, chłodzone, mrożone, łuskane, konserwy. Sprawdzane w punktach granicznej kontroli sanitarnej są również kawy zarówno palone, jak też bezkofeinowe, herbaty, przyprawy w postaci suszonej, mielonej czy rozgniecionej. Kontroli podlegają również mąki, kasze, ryż, soki i ekstrakty roślinne, oleje, a także wszystkie wyroby, które w swoim składzie je zawierają.

Państwowa Inspekcja Sanitarna realizuje również kontrolę wyrobów cukierniczych i piekarskich, produktów zbożowych, przetworów, przecierów. Z kontrolą na punktach granicznych muszą również liczyć się przedsiębiorcy, którzy realizują import zup, bulionów, przetworów homogenizowanych, lodów, wody, wina ze świeżych winogron, jak też wermutów.